Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Életveszélyes biciklis hóbort terjed

2012-03-04 10:18:16

Bizonyára többen tapasztalták már Gödöllőn is, hogy a fiatalok – hódolva a külföldön sem ismeretlen hóbortnak – olyan kerékpárokkal közlekednek, amiken nincs fék. A KRESZ által tiltott az ilyen biciklik használata. Az extrémsport ezen válfaját önfeledten űzők potenciális öngyilkosok.

Mivel a jelenségre egyre többször lehetünk figyelmesek Gödöllőn, érdemes megkongatni a vészharangot. Ezt tette Füle Sándor is, amikor az alábbi felhívást megküldte szerkesztőségünknek:

Életveszélyes biciklis hóbort terjed Gödöllőn, főleg az általános iskolás fiúgyerekek között. A forgalomtól elzárt területen, trükkök bemutatására kialakított bicikliken gyakran nincs fék, mert az csak akadályozná a trükközést. E gyerekek között divattá vált a közúti forgalomban használt kerékpárokról is leszedni a fékeket! Ezek a gyerekek cipőtalpat letéve fékeznek, amihez tízszer akkora fékút tartozik! A Magyar Kerékpárosklub gödöllői vezetőjeként megkérek minden szülőt, akinek általános iskolás fia biciklizik, hogy nézze meg a gyerek a biciklijét, és ha nincsenek rajta a fékek, akkor azonnal tegyen a biciklire egy kerékpárzárat, amihez a gyereknek nincs kulcsa. ÉLETVESZÉLYES ez a hóbort!

Megkérem a rendőrséget is, hogy az általános iskolás fiú bicajosokat megkülönböztetett figyelemmel kísérjék, és ha ilyen, fék nélküli, felelőtlen kölyökkel találkoznak, azt állítsák elő, ijesszenek rá, büntessék meg, vagy akármilyen módon, de vessenek gátat ennek az őrült hóbortnak, amíg nem késő!

Vélemény
A cikk lényegében a szabadonfutós, trükk-orientált kerékpárokról szól, ugyanis fixin nem kell lerakni a lábat fékezéshez, valamint a fixis kultúra nem érinti jelentősen az általános iskolásokat. Reméljük, ez sokáig így is marad. Megjegyzem, ezek a trükk-orientált kerékpárok nem alkalmasak nagyobb sebesség elérésére, a kicsi áttételi arány miatt, így nem is szükséges esetükben ugyanazt a fékteljesítményt leadni a megálláshoz.
A féktelen trükk-biciklik használata szabálytalan, valamint autók között veszélyes, azonban meg kell említeni a trükkök kivitelezésének esztétikájára gyakorolt pozitív hatását is. A fixis közlekedés azonban egészen más lapra tartozik. Ez a jelenleg hatályos KRESZ szabályai szerint ugyanúgy szabálytalan, mint az előző, azonban semmivel sem veszélyesebb, mint egy normális bicikli nem körültekintő használata.
A féktelen kerékpározás probléma, azonban inkább megértetni kell a szülőkkel, hogy ők megértethessék a gyermekeikkel. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy mi magunk megértsük a probléma részleteit.

Gergely Viktor
kerékpáros, fixis, félamatőr kerékpárszerelő


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online