Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gémesi szerint 1,2 milliárd forintot elveszít Gödöllő

2012-01-05 14:58:04

Ahogy a kétharmados parlamenti többség támogatását élvező kormány nekilátott az országos rendszerek esetenként drasztikus átalakításához, szinte nem volt olyan nap, hogy Gémesi György – akár mint gyakorló polgármester, akár mint az egyik önkormányzati szövetség elnöke (MÖSZ) – ne fogalmazta volna meg aggályait, ne szorgalmazott volna konzultációt a változásokkal kapcsolatosan. Sokra azonban nem jutott, mert tiltakozó megnyilvánulásait nem hallották meg a döntéshozók. A törvénymódosításokból eredő új helyzet várható következményei mellett, helyi vonatkozású ügyekről is kérdeztük Gödöllő polgármesterét.

- Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke december 7-én nyílt levélben szólította fel Önt, hogy kérjen helyreigazítást, mert egy televíziós interjúban úgy fogalmazott: Ilyen, hogy Páneurópai Roma Stratégia ilyen nincs”. Eleget tett a kérésnek, vagy továbbra is tartja magát kijelentéséhez?
- A Régiók Bizottsága, ami az Európai Unió legnagyobb önkormányzati és regionális szervezete – amelynek én is tagja vagyok – az elmúlt évben többször is tárgyalta, majd 2011-ben elfogadta a Roma Stratégiát, azaz, a Nemzeti Romaintegrációs Stratégiák Uniós Keretrendszere 2020-ig című dokumentumot. Ezt a stratégiát fogadta el az unió minden további szervezete is, köztük a parlament. Az elfogadott dokumentumból kiderül, hogy összeurópai romastratégia nincs. Az említett dokumentumokat eljutattam a Fidesz kommunikációs osztályára is.

- A megyei önkormányzat eladósodása a gödöllői önkormányzat által alapított Kalória Kft-t is érinti, hiszen a Madách Imre Szakközépiskolában működtetett menza térítési díja átutalásának elmaradása mintegy 8 millió forintos tartozás felhalmozását eredményezte. Történt-e előrelépés ebben az ügyben?
- Az elmúlt esztendőben még a Pest Megyei Önkormányzat fenntartása alatt működő Madách Imre Szakközépiskolában, a gödöllői Kalória Nonprofit Kft. által bérelt konyhában a tanulóknak szolgáltatott étkezés után felhalmozódott 8 millió forintos tartozást többszöri megismételt felszólítást követően a fenntartó az év végén kiegyenlítette. A tartozásért a város kamatot nem számolt fel.

- Vécsey László, körzetük országgyűlési képviselője egy, hírportálunknak adott interjúban azt találta mondani, hogy a jobbközép kormányzás bukását akarók körébe tartozók – köztük polgármesterek is – mindenért a kormányt kritizálják. Mint településvezető, egyetért ezzel a kijelentéssel?
- Vécsey László képviselő úr nyilván ismeri a Fidesz-frakció polgármesterei által a kormányzással kapcsolatban nyilvánosan megfogalmazott kritikákat. A MÖSZ elnökeként az elmúlt fél évben közel 1.500 polgármesterrel találkoztam és tárgyaltam. Az álláspont szinte mindenhol ugyanaz. Nem az önkormányzatok nem tudják a feladatot ellátni, hanem a probléma az, hogy az állam folyamatosan kivonul a finanszírozásból. Ma már a korábbi 80%-kal ellentétben a feladatokra biztosított normatíva nem haladja meg a szükséges költségek 50%-át sem.
Soha nem állítottam, hogy nem kell hozzányúlni az önkormányzati törvényhez.  Ugyanakkor a már elfogadott önkormányzati törvény drasztikus centralizációja szembe megy az európai trendekkel: többszintű kormányzás, decentralizáció, szubszidiaritás. Áprilisban Gödöllőn tart a Régiók Bizottságának EPP frakciója egy konferenciát ezzel kapcsolatosan.
- Szavaiból azt veszem ki, hogy az iskolákat érintő centralizáció a legfőbb rákfenéje a változtatásnak.
- Igen, a centralizációt jól példázza az iskolák államosítása. Elfogadható Pokorni Zoltánnak, a Fidesz egykori oktatási miniszterének, jelenleg az oktatási bizottság elnökének a teljes államosítást elutasító véleménye. Álláspontja szerint csak azokat az iskolákat kellett volna állami kézbe adni, amiket a fenntartó önkormányzat már nem tud tovább finanszírozni. A MÖSZ két konferencián, Hoffmann Rózsa államtitkár, valamint 500 polgármester, és pedagógusok jelenlétében vitatta meg a törvényjavaslatot és fogalmazta meg álláspontját. Sajnálom, hogy képviselő úr egyik konferencián sem vett részt a meghívás ellenére. Egyeztettünk a két pedagógus szakszervezettel is. Sajnos, az általunk megfogalmazott észrevételeket nem vették figyelembe. A mai napig nem derült ki, hogy mitől lesz költséghatékonyabb állami kézben az iskola. A törvényt elfogadták, 2013. január 1-től az iskolák a létesítményekkel együtt állami kézbe kerülnek. Ez érinti a gödöllői általános iskolákat és a gimnáziumot, többek között a tavaly felújított Damjanich iskolát, aminek költségeit nem térítik nekünk vissza.

- Az új rendszer milyen hatással lesz az önkormányzatok bevételeire?
- Már most tudjuk, hogy a bevételeink nagy részét is elviszik. Például, az iparűzési adó 20%-át, a teljes, még itt maradt személyi jövedelemadót, valamint a súlyadót. Ez csak Gödöllő tekintetében 1,2 milliárd forint. A kormány lehetőséget ad ennek kompenzálására úgy, hogy vessünk ki helyi adót, például, ebadót. De ezt a mai gazdasági körülmények között nem lehet megtenni az emberekkel. Amivel egyet tudunk érteni az az egészségügy államosítása, különösen a kórházakat tekintve, vagy a vidékfejlesztési stratégia, aminek megalkotásában Ángyán József államtitkár úr meghatározó szerepet játszott. Sajnos, a már elfogadott önkormányzati törvény és a vidékfejlesztési stratégia egymással ellentétes irányokat fogalmaz meg.
Gémesi György úgy véli, tévednek a Fideszes képviselők, ha veszteségesnek véleményezik az Erzsébet királyné Szálloda működését. A polgármester az elmúlt évre 60, az ideire 30 millió forintos eredményt vizionál. Ez akár igaz is lehet, amennyiben a város lemond a bérleti díjról, vagy jelentősen mérsékeli annak összegét

- A Fidesz gödöllői önkormányzati képviselői rendszeresen kritizálják, vagy számon kérik az Erzsébet királyné Szálloda működtetési konstrukciójából eredő több tízmillió forintos éves veszteséget, amit ebben az évben már a város költségvetéséből, azaz, közpénzből szükséges finanszírozni. Az ismert és sajnálatos gazdasági körülmények között nem luxus ez a vállalkozás?
- Az Erzsébet királyné Szálloda – a Fidesz önkormányzati képviselői szerint – veszteségesnek véleményezett működésével kapcsolatban el kell mondani, hogy 2011-ben a szálloda várhatóan 60 millió forintos eredménnyel zárja az évet. 2012-ben pedig – a recesszió ellenére – a bemutatott üzleti terv szerint 30 millió forint eredmény várható.

- A leendő Rézgombos Üzletház melletti mélygarázs építtetését is bírálják a Fideszes városatyák. Főleg azért, mert úgy gondolják, hogy a város hitelt vesz fel azért, hogy „segítsen” egy gazdasági társaságot, amely közbeszerzés nélkül nyerte el ennek a beruházásnak a megvalósítását. Ön szerint cseppet sem lóg ki a lóláb?
- A Rézgombos helyén épülő mély- és felszíni parkolót is magába foglaló, magántőkéből tervezett beruházásból a város egy jól megválasztott finanszírozási konstrukcióval, nettó 250 millió forintért 74 mélygarázs-beállót és 95 felszíni parkolót vásárol meg. Bizonyára többen is emlékeznek rá, hogy az eredeti tervek szerint a főtér alá terveztünk egy mélyparkoló kialakítását, amit lakossági ellenállás miatt nem építettünk meg. Számomra érdekes volt, hogy nem sokkal később pont azok kérték számon tőlünk a parkolókat, akik előtte pár hónappal még tiltakoztak. A város a parkolási lehetőség kialakítását a belvárosban most ezzel a projekttel tudja majd megoldani. Ez a beruházás nem csak pótlása a megszűnt parkolóknak, hanem többletet is biztosít. A szerződés szerint a város a beruházáshoz annak megkezdésekor 25 millió forint előleget biztosít, és a többit akkor fizeti ki, ha az három éven belül elkészül. Amennyiben a beruházás meghiúsul, akkor az előleg visszajár. Ezt a szerződésben kikötött szigorú garancia biztosítja.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online