Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Két ügyeleten kukkolnak a térfigyelő szemek

2011-10-04 13:39:25

Befejeződött a térfelügyeleti rendszer technikai kialakításának első, mintegy 50 millió forintból megvalósított fázisa Gödöllőn. A kamerák által szolgáltatott képeket két központból követik majd figyelemmel a feladatra kiképzett szakemberek. Az egyik ügyelet a polgármesteri hivatal épületének második emeletén található, a másik pedig a Gödöllői Rendőrkapitányságon.

Az év végéig még csak egyfajta tapasztalatszerzést célzó üzembe helyezés előtt szükségessé vált a térfigyelő rendszer jogállamiság követelményeinek megfelelő szabályozása. Ennek egyik alappillére, hogy a fejlesztési és üzemeltetési kiadásokat teljes mértékben magára vállaló helyi önkormányzat együttműködési megállapodást kössön a rendőrséggel. Méghozzá kettőt is. A rendszer üzemeltetése esetében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az együttműködő fél, míg a gödöllői kapitánysággal kapcsolatos kooperáció a helyi közrend- és közbiztonság területére vonatkozik.

A várost irányító grémium tagjai a szeptember 29-én megtartott rendkívüli ülésen ellenvetés nélkül járultak hozzá a kontraktusok elfogadásához. A megállapodásokban – egyebek mellett – rögzítették, hogy a két objektumban egy fizikailag osztatlan térfelügyeleti rendszeren – megfelelő időbeosztással – egymást váltó ügyeletesek tevékenykednek.

Hétfőtől szombatig a polgármesteri hivatal 6 és 18 óra között biztosítja az ügyeletest, a fennmaradó időben pedig a rendőrség munkatársa látja el a feladatot. Ettől függetlenül a rendőrség az ügyeleti tevékenységet – rövid szóbeli indoklással – bármikor magához vonhatja, és a kapitányság épületében lévő központot elsőbbség illeti meg.

A Gödöllőn az újdonság erejével ható térfigyelő rendszer élesítése miatt elengedhetetlenné vált a közterületek használatáról és rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítása is. A jogszabályt azért kellett kiegészíteni, mert az 54 kamera által készített videofelvétel akár az ellenőrzés, akár a hatósági eljárás során bizonyítékként használható fel.

A térfigyelő rendszer városházi diszpécser-központjának rögtönzött bemutatásán dr. Nánási Éva címzetes főjegyző érdeklődésünkre elmondta, hogy – bár a helyi rendelet október 1-jétől lehetővé teszi – az első két-három hónapban még nem elsődleges cél a törvénybe ütköző cselekedeteken ért személyek felelősségre vonása. Ez alól természetesen kivételt képeznek majd az olyan esetek, amik súlyossága megköveteli a rendőri intézkedést.

Azzal együtt, hogy egyelőre csupán a tapasztalatszerzés és az esetlegesen felmerülő anomáliák kiszűrése a rendszer üzemeltetésének célja, nem árt óvatosnak lenni. Ráadásul, nem csak a bűncselekmények (lopás, rablás, garázdaság) elkövetésére vetemedők járhatnak pórul, hanem azok is, akik gépjárművel közlekednek a kamerák által „látott” gödöllői területeken. Az autók műszaki érvényességét jelző címkék a rendszámon, a piros lámpán történő áthajtás, vagy a STOP-tábla vonalának átlépése egyaránt árulkodó lehet a hatóság számára.

Hol vannak a figyelő szemek?
Településünkön az alábbi helyekre telepítettek kamerákat:
Erzsébet királyné Szálloda kereszteződése és gyalogátkelők – Szabadság út Dózsa György út kereszteződés – Szabadság téri sétáló utca teljes területe – főtéri COOP-áruház mögötti terület – Kossuth Lajos utca Dózsa György út és Petőfi utca közötti szakasza – Gábor Áron utca – Petőfi Sándor utca – Petőfi tér – Dózsa György út Kossuth Lajos utca kereszteződés, gyalogátkelők – polgármesteri hivatal – Gödöllői Városi Múzeum – Református líceum – városi könyvtár és annak belső udvara – Művészetek Háza – aluljáró – városi piac – Tormay Károly Egészségügyi Központ (SZTK) – rendőrkapitányság – Török Ignác Gimnázium – 3-as főút, tűzoltóság kereszteződése – Dózsa György út M3-as autópálya kivezető kereszteződése – Damjanich iskola – Zöld Óvoda – Erzsébet-parki kálvária.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online