Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mélygarázs-építtetés hitelből

2011-09-29 09:44:28

Májusban már eldőlt, hogy a gödöllői önkormányzat 167 darab felszíni és föld alatti parkolót kíván építtetni nettó 250 millió forintért a leendő Rézgombos Szolgáltatóháznál. Azóta lezajlottak a tárgyalások a beruházás végrehajtójának kiszemelt ELSZER INVEST Kft. képviselőivel, majd elkészült az előszerződés tervezete. Ennek jóváhagyásáról tárgyaltak a gödöllői önkormányzat tagjai a ma reggeli rendkívüli ülésen. A szavazás során a Fidesz és a Jobbik egy-egy képviselője nyomta meg a nem gombot, míg a 11 lokálpatrióta klubos városatya támogatta az indítványt.

Alapvető változást jelentett a korábbi, többek által is bírált elképzeléshez képest, hogy a város nem ráépítéssel, hanem vétel jogcímen szerezne tulajdonjogot a létesítményre. Vagyis, az önkormányzat nem vállalna részt a beruházás megvalósításában, ami csökkenti a kockázatot. A pénzügyi konstrukció úgy alakulna, hogy az adásvételi előszerződés megkötését követő 30 napon belül a helyi közkassza általános célú tartalékából nettó 25 millió forintos foglalót utalnának át a gödöllői székhelyű gazdasági társaságnak, majd a vételárból fennmaradó nettó 225 millió forintot az adásvételi szerződés aláírását követő egy hónapon belül fizetné meg a városvezetés. Ezt olyan opció egészíti ki, hogy az előszerződés és a Rézgombos Szolgáltatóház kulcsrakész állapotának meglétéhez kötött szerződés aláírása között legfeljebb 3 év telhet el.

Némi csavarként szolgál a történetben, hogy az ügylet finanszírozása hitelből valósulna meg. A külső forrást folyósító pénzintézetet közbeszerzési eljárás keretében választják ki. A kiírás feltételeire és a procedúra megindítására a gödöllői képviselőtestület október 20-án esedékes ülésén tesz javaslatot a polgármester.

Az előzetes számítások szerint a 250 millió forintos hitelfelvétel – 3 éves törlesztési türelmi idővel és 11 éves futamidővel – valamivel több mint 76 millió forintos kamatterhet eredményez. A város hitelfelvételi korlátját a futamidő alatti esztendőkben el nem érő kölcsönnel 10,726 milliárd forintra duzzadna Gödöllő 2027-ig számolt tartozásállománya.

Az előterjesztés egyik leszavazója Vörös István (Fidesz) volt, aki a tanácskozás elején azzal az ügyrendi javaslattal élt, hogy a testület ne tárgyalja a témakört, mondván, a vállalkozó nem rendelkezik építési engedéllyel. Ötletét sem a különféle határidők betartására hivatkozó polgármester, sem pedig a hozzá hű képviselők nem támogatták.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online