Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Komisz nyár, milliós kár

2011-08-24 17:53:16

A május 28-i nyitáskor bizonyára senki nem gondolt arra, hogy az elmúlt tizenhárom szezon egyik leggyengébb strandidényét zárja a városunk egyetlen szabadtéri fürdőhelyét működtető VÜSZI Kft.. Az utóbbi napokban ugyan beköszöntött a kánikula, az egyetemi strand gazdasági blamázsa első számú felelősének mégis a megszokottnál hűvösebb és esősebb nyár tekinthető. De nem csak az. Kórkép.

Miként az elmúlt években, a késő tavaszi hónapok idén is azzal teltek a vizes objektumban, hogy helyrehozzák a tél és a vandál kezek pusztítását. Az úszómedence aljának burkolatán, illetőleg a kiszolgáló épületekben bő másfél milliós nagyságrendű kárt kellett elhárítani, hogy a strand kinyithasson.

Az előzetes gazdaságossági számításokban – bérek nélkül – nettó 11,7 millió forintra kalkulálták az egyetemi strand üzemeltetési költségeit. Ennek fedezetét a nettó 8,25 millió forintos önkormányzati támogatásból, a belépőjegyek értékesítéséből (3,6 millió forint), illetve a büfé bérleti díjából (211 ezer forint) kívánták előteremteni az illetékesek. A legnagyobb érvágást a belépőkből származó bevétel kiesése jelenti, hiszen a remélt, közel 12 ezer fős látogatói létszámot jócskán alulmúlta a valóság. Köszönhetően a nyárra sokszor csak nyomokban emlékeztető időjárásnak, a várakozásokhoz képest alig kétharmadnyian keresték fel a gödöllői fürdőhelyet.

Ezzel szemben rémisztőnek tűnik, hogy az egyetemi strand három hónapig tartó működtetése csaknem 3.800 köbméter vizet, valamivel több, mint 12 ezer köbméter gázt és 18 ezer kilowattóra áramot emészt fel, amiért – mindent egybevetve – várhatóan közel 5,2 millió forintot kell majd kifizetni a szolgáltatóknak.

A kiadásokon a bennfentesek szerint csak akkor lehetne spórolni, ha komoly állagjavító munkálatokat végeznének el a területen. Ezek költsége akár a több tízmillió forintos nagyságrendet is elérheti, miközben a megtérülés bizonytalan. Aki kicsit is ismeri a strand paramétereit, tisztában van vele, hogy a bevétel növelésében nincs tartalék. A lehetőségekhez képest a szolgáltatás színvonala csúcsrajáratott, így a belépődíjak növelése – beleértve a fizetőképes kereslet mélyrepülését is – kockázatos vállalkozásnak mutatkozik.

Ha úgy tetszik, a város egyfajta gesztust gyakorol a gödöllői polgároknak azzal, hogy évről évre súlyos milliókat pumpál a tulajdonképpen bérleményként fenntartott egyetemi strand üzemeltetésébe. Bara László részlegvezető előzetes számításai szerint az idei szezon csaknem 3 millió forintos veszteséggel fenyegeti az üzemeltetőt. A bevételkiesés számottevő mérséklésére csekély esély mutatkozik az augusztus 29-ére – jó idő esetén augusztus 31-ére – tervezett zárónapig.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online