Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Elektromos buszokról álmodnak

2011-07-26 09:37:58

Másfél és kétmilliárd forint közötti összeget áldozna a gödöllői városvezetés a település közösségi közlekedési rendszerének átalakítására. A tetemes mértékű pénzt pályázati úton kívánják elnyerni. Ha összejön, akkumulátoros midibuszok cirkálhatnak majd Gödöllő útjain.

 


Az egyelőre igencsak álomszerű történet előzménye, hogy az utóbbi években sok gondot okozott a helyi képviselőtestület tagjainak a gödöllői autóbusz-közlekedés, mint kötelező feladat ellát(tat)ása. Csak az elmúlt közel három évben öt pályázat zárult eredménytelenül, a legutóbbi tavaly decemberben.

A kényszerhelyzetben – legalább idén december 31-ig, legfeljebb a következő esztendő végéig – a Volánbusz Zrt. szerződhetett a helyi buszjáratok üzemeltetésére, amihez a gödöllői önkormányzat éves szinten 100 millió forint körüli támogatást biztosít.

A gödöllői buszközlekedés jövőjét illetően az akkori döntéssel egyidejűleg megfogalmazódott, hogy alapos, a helybéliek utazási szokásainak, igényeinek megismerését is célzó utasszám-felmérést kell készíttetni. Ezt a VÜSZI Kft. munkatársai az elmúlt hónapokban megtették.

A begyűjtött adatok jól hasznosíthatók a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) aktuális pályázatán, aminek forráskerete kevéssel több, mint 64 milliárd forint a 2011 és 2013 közötti időszakra. Ebből 1,5-2 milliárd forintot szeretne lehívni a gödöllői önkormányzat a város közösségi közlekedési rendszerének kétlépcsős átalakítására. Első körben a tanulmányok készülnének el 90-120 millió forintért, a második lépcsőben pedig az új rendszer kivitelezése, illetve üzembe helyezése következne.

Az új rendszerről egyelőre azt lehet tudni, hogy az előzetes terv szerint akkumulátoros midibuszok váltanák fel a jelenlegi, pöfékelő járműveket a városban, és valós idejű, GPS/GPRS alapú informatikai háttér segítené a forgalomirányítást, valamint az utasok tájékoztatását. Az elektromos buszok töltéséhez szélgenerátorok termelnék az energiát, míg a telephely üzemeltetését napelemes áramellátó-rendszer szolgálná. Ezen kívül korszerűsítenék az autóbusz-pályaudvart és a meglévő megállókat, valamint az új menetrendhez igazodóan új megállókat is építenének.

Gémesi György polgármester az elképzelés előnyének nevezte, hogy a település irányítása nem lesz kiszolgáltatott, azaz, saját kezébe veheti a közösségi közlekedési feladatok ellátását, ráadásul úgy, hogy a koncepció jól illeszkedik az ökovárossá válás folyamatába. Futás Levente (Fidesz-KDNP) nem támogatta a javaslatot, mondván: a gödöllői úthálózat szerkezete – főként a kivezetési pontok és a szűk utcák miatt – nem alkalmas a tervezett fejlesztés megvalósítására.

A jelenlegi előkészítettséget figyelembe véve, a pályázat még ebben az évben beadható. A képviselőtestület tagjai 11 igen és 2 nem szavazattal fogadták el a határozati javaslatot.


 


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online