Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megújult a biotechnológiai kutatóközpont

2011-07-19 13:20:37

Lezárult a gödöllői egyetem területén található Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont (MBK) energetikai korszerűsítése, ami a Környezetvédelmi és Energiai Operatív Program Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése elnevezésű pályázatán elnyert 221.451.100 forintból valósult meg.

A két és fél hónapig tartott kivitelezési munkálatok során az épület 3 ezer négyzetméteres külső felülete kapott új hőszigetelést, 250 nyílászárót cseréltek ki, valamint felújították az objektum klímarendszerének lelkét jelentő folyadékhűtőket, hőcserélőket és kondenzátorokat is.

A korszerűsítéssel nem csak a dolgozók munkakörülményei lettek jobbak a 21 éve működő intézményben, hanem a rendszerek hatékonysága is, ami az előzetes számítások szerint jelentősen, éves szinten mintegy 18-20 millió forinttal csökkenti majd az üzemeletetési költségeket.

Az üvegház-hatású gázok kibocsátásának mérséklődését is célzó beruházás annak a folyamatnak a része, ami 2009-ben az árnyékoló rendszer teljes- és az épületgépészeti vezérlés részleges felújításával kezdődött, majd tavaly a napkollektorok elhelyezésével folytatódott, hangzott el a projekt ma délelőtti ünnepélyes zárórendezvényén, az épület igencsak izzasztó hőmérsékletű, földszinti nagytermében.

Dr. Burgyán József, az MBK nemrégiben kinevezett főigazgatója az országosan és nemzetközileg egyaránt fontos  gödöllői kutatóbázis jövőjével kapcsolatosan úgy fogalmazott: szeretnének a korábbinál szorosabb együttműködést kialakítani a Szent István Egyetemmel, a helyi intézményekkel, illetőleg abban is érdekeltek, hogy bekapcsolódjanak a városvezetés által szorgalmazott környezetbarát technológiák meghonosításnak rendszerébe, így a Gödöllőn egyelőre még gyermekcipőben járó geotermikus fűtés alkalmazásába is.

Klonilla, a kutatóintézet leghíresebb szülötte
2006. november 6-a nevezetes dátumként vonult be a honi tudományos életbe. Ekkor született meg Klonilla, a testi sejtből elsőként sikerrel klónozott állat hazánkban. A nem mindennapi szenzációt a dr. Dinnyés András vezette, nemzetközi szakemberekből álló Genetikai Újraprogramozás Csoport kitartó munkája eredményezte, akik Gödöllőn, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpontban alkottak maradandót.

Az első, Magyarországon testi sejtből klónozott egér fekete színét nem a dajkaanyától, hanem édesanyjától örökölte. Klonilla már nem él, de közel 2 éves élettartamával a laboratóriumi egérház matuzsáleme volt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online