Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vécsey László: Nem a kiskirályoké a jövő!

2011-06-29 08:04:32

Vécsey László (Fidesz-KDNP) tavaly április 11-én, a parlamenti választások első fordulójában nyerte el körzetünk, a Pest megyei 4. számú választókerület egyéni országgyűlési mandátumát. A szadai polgármester június 23-án adott számot az elmúlt bő egy évben végzett tevékenységéről a gödöllői képviselőtestület ülésén.

A foglalkoztatási és munkaügyi bizottságban, valamint az elmúl 8 év kormányzati intézkedéseit vizsgáló bizottságban is tagként tevékenykedő honatya az elmúlt 14 hónapban mintegy 40 eseményen vett részt a körzetben, minden negyedévben tart fogadóórát a településeken, és rendszeresen szervez parlamenti látogatást csoportoknak.

A csaknem 110 percesre elhúzódott beszámolójában Vécsey László nem ment el szó nélkül amellett, hogy terhes örökséggel kellett szembenéznie az Orbán-kormánynak, amikor tavaly májusban elkezdte az ország irányítását. Az országgyűlésben kétharmados többséggel bíró Fidesz-KDNP frakció tagjaként mindennapi munkája során ő is kiveszi a részét a két legfőbb feladat, az államadósság mérséklése és a munkahely-teremtés érdekében tett döntések előkészítésében és megvalósításában. Valamint abban is, hogy sikerüljön felszámolni a pazarló és átláthatatlan állapotban átvett államigazgatási-, egészségügyi-, oktatási- és szociális ellátórendszert.

Vécsey beszámolója a hozzá intézett kérdésekhez érve komoly fordulatot vett. Az addig fegyelmezetten hallgató gödöllői városatyák – a két Fideszes és a Jobbikos képviselő kivételével – megpróbáltak kellemetlen perceket okozni a parlamenti képviselőnek. A „legendákra” is építő véleményütköztetés közben Halász Levente odáig merészkedett, hogy „tudatlan kisemberek kioktatásának” nevezze az eszmecserét. Erre akkor Vécsey László nem reagált, hírportálunk viszont arra kérte, járjuk körbe újra a beszámolón felmerült legfontosabb helyi kérdéseket.


- Képviselő úr! Gondolom Ön is érzékelte, hogy a lokálpatrióta klubos képviselők előre kiosztott kérdésekkel tesztelték a felkészültségét. Meglepte a Gémesi György vezette érdekkör némiképp váratlan vehemenciája?
- A korábbi ciklusokban is nagyjából így folytak le a tájékoztatók, amikor nem Gémesi Györgynek hívták az országgyűlési képviselőt. Tudtam, hogy mire számíthatok. Csak azt sajnálom, hogy a gödöllői közvélemény erről sem fog hiteles tájékoztatást kapni.

- Úgy érezte, hogy válaszaival tudatlan kisembereket oktat ki?
- Aki valaha találkozott velem tudja, hogy ez nem az én stílusom. Halász képviselő úrnál valószínűleg „elszakadt a cérna”, amikor látta, hogy a kollégái többszöri nekifutásra sem találnak rajtam fogást. De lehet, hogy egyszerűen csak őszinte volt és nem akarta zsigeri lokálpatrióta indulatait szakmaiasnak látszó kérdésekkel leplezni.

- Valójában két olyan, jelentős horderejű ügy merült fel, amiben ellentmondásba került a polgármesterrel. Az egyik a Posta logisztikai bázisa, ami nem épül meg.
-
A választási kampányban jól hangzott, hogy a Posta hétszáz munkahelyet teremt Gödöllőn. Csak azt felejtették el hozzátenni, hogy a Posta akkori vezetése sem állította, hogy ezeken a munkahelyeken gödöllői és környékbeli emberek fognak dolgozni. Épp ellenkezőleg, mindig is a meglévő logisztikai bázisaikról akarták átcsoportosítani a szükséges munkaerőt. Egyik lokálpatrióta képviselő meg is erősítette, hogy a szerződésekben nem szerepel konkrétan gödöllői munkaerő alkalmazása. Szerintem a lokálpatrióta képviselőknek a kampány folytatása helyett inkább meg kéne nézniük, hogy mit hagytak jóvá és első körben egymás között megbeszélniük, hogy vajon jó volt-e az úgy.
Egyébként a terület megközelíthetővé tételének és az infrastruktúra kiépítésének ára mindig is kétségessé tette, hogy alkalmas-e a tervezett célra. De a beruházás nem emiatt maradt el, hanem a postai levélforgalom szerkezetének megváltozása tette végképp okafogyottá. Természetesen, mindenben segíteni fogom a Postát, az önkormányzatot, hogy mielőbb munkahelyteremtő beruházás induljon ezen a területen is, hiszen ez Gödöllő és az egész választókerület érdeke.

- A másik az M3-as autópálya Gödöllő-Budapest közötti szakasza díjmentességének kérdése. Gémesi ezzel kapcsolatban is a hatékony lobbi-tevékenység hiányát emlegette. Várható előrelépés ebben a történetben?
- Az M3-as autópálya M0-ás körgyűrű és Gödöllő közötti szakasza ingyenes használatának felvetése kapcsán hibásak az M5-ös díjmentességével vont párhuzamok, hiszen az M0-ás térségünkben teljes hosszában kiépült. Így az M3-as a korábbi koncepciótól eltérően nem része már a Budapest körüli autópálya körgyűrűnek.
Az ingyenességet követelni persze népszerű lehet. Ki ne szeretné, hogy az általa használt autópálya szakasz, és lehetőleg minden egyéb szolgáltatás is ingyenes legyen? Felelős döntéshozóknak azonban tudniuk kell, hol a határ ábránd és valóság, lobbi és népámítás között.
Gémesi úr nagyon jól tudja, hogy Magyarország sem bírja el a díjmentes autópályákat, nagyon jól tudja, hogy réges-régen egyértelmű szakmai döntés született a használat arányos úthasználati díjról, ami a díjasításnak talán az egyetlen méltányos formája. Valóban hiányoltam tehát ez ügyben a választott vezetők számára kötelező felelős gondolkodást, mind Gémesi úr, mind a lokálpatrióta többség részéről.
Az Erzsébet-szállodára vonatkozó napirendi előterjesztés például erőteljesen valószínűsíti azokat a korábban a médiában napvilágot látott prognózisokat, hogy a város által eddig összességében elszenvedett százmilliós veszteség hosszabb távon bizony könnyen milliárdos nagyságrendűvé duzzadhat.
Egyfelől ingyenes autópálya használatot követelni az államtól, másfelől pedig az átgondolatlanság és felelőtlenség kérdését felvető döntésekkel leterhelni a város költségvetését? Csak ezen ügylet kapcsán olyan összeggel, amiből minden gödöllői autós egy évtizedig akár ingyenes autópálya matricát kaphatott volna a várostól? Szerintem nincs ez így rendjén.

- Várható, hogy megváltozik az önkormányzatok finanszírozási rendszere és a közigazgatási feladatelosztás is eltér majd a jelenlegitől. Gémesiék az államosítást, vagyis a tanácsrendszer visszaállítását látják a kormányzati szándékok mögött. Igazuk lehet?
- Gyakorló polgármesterek, önkormányzati emberek, s nagyon helyesen Gémesi úr is, évek óta az önkormányzati kötelező feladatellátás, a hatáskörök és finanszírozás összehangolásának, újra szabályozásának igényével lépünk fel. És a formálódó önkormányzati törvénnyel pontosan ez a szándék válik valóra.
Lényeges változás azonban, hogy a készülő törvény már nem tekinti önmagában való értéknek az önkormányzatiságot, hanem állampolgár központú. Arra törekszik, hogy nagyobb állami szerepvállalás mellett az állampolgárok településtípustól, önkormányzattól függetlenül azonos eséllyel jussanak minél jobb minőségű közösségi szolgáltatásokhoz.
Ez egyedül az önkormányzati kiskirályságok fennmaradásában érdekelteket sérthetné, persze csak ha lennének ilyenek Magyarországon.

- Nem gondolja, hogy egy olyan, mondhatni, tehetős városnak, mint Gödöllő komoly érvágást jelent majd, ha nem számíthat az iparűzési adóbevételére teljes mértékben? Úgy is kérdezhetném: nem attól tart-e inkább a helyi vezetés, hogy ha emiatt le kell mondania bizonyos vállalt feladatairól, akkor az várospolitikailag gyengítheti a regnáló lokálpatrióta hatalmat?
-
Spekulációkba a tájékoztatómban, s most sem kívánok bocsátkozni. Alapelvi szinten egyértelmű, hogy az önkormányzatoknál maradó feladatok ellátásához elegendő forrás is jut majd. A fennmaradó szabad forrásokkal pedig az eddigiekkel egyező módon, szabadon és – tegyük hozzá – felelősen gazdálkodhatnak tovább az önkormányzatok.

- A történtek után átértékeli-e az együttműködést Gémesi Györggyel és a hozzá közelálló képviselőkkel?
- Erre nincs szükség. A gödöllői lokálpatrióta vezetésről kialakult képem semmivel sem lett rosszabb. Együttműködni pedig eddig is, ez után is, főképpen és elsősorban a gödöllői és a választókerületi polgárokkal fogok, hiszen tőlük kaptam a bizalmat, nem az önkormányzattól. Persze, üdvösnek tartanám, ha ezt, a magát lokálpatriótának mondó vezetés is végiggondolná. Éppen közös kincsünk, Gödöllő érdekében.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online