Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Akadozik a fúrás a város peremén

2011-04-26 15:12:38

Néhány évvel ezelőtt több médium is geotermikus nagyhatalomnak kiáltotta ki Magyarországot. Nagyhatalom azóta sem vált az országból, a talpunk alatt lévő természeti kincs fűtés terén történő hasznosításában azonban akadnak sikeres fejlemények.

Hogy ezt – Szentlőrinc és a Miskolc melletti Mályi után – Gödöllőn is megtapasztalhassuk, abban jelentős szerepet vállal a fővárosi székhelyű PannErgy Nyrt., amely az ország több mint harminc önkormányzatával alakított ki szerződéses viszonyt, hogy komplex megoldást kínáljon a geotermikus energia hasznosítására.
Városunk esetében az elmúlt év áprilisa jelentette az áttörést, hiszen bő egy éve a helyi képviselőtestület tagjai többségi szavazással határoztak arról, hogy megalakuljon a Gödöllői Geotermia Zrt. A jegyzett tőkéjét tekintve 5 millió forintos gazdasági társaságba a gödöllői önkormányzat 10 százalékos tulajdonrésszel (500 ezer forint) szállt be.

A céget tavaly májusban bejegyezték, majd a szükséges környezetvédelmi és vízjogi engedélyek beszerzését követően, novemberben elkezdődött a geotermikus kutak fúrása Gödöllő nyugati határában. Célként a 2.500 méteres mélység elérését sem zárták ki, ahol – az előzetes mérésekre alapozva – 110-120 Celsius fokos hőmérsékletű vizet sejtettek.

A projekt megkezdése előtt a szakemberek úgy vélték, hogy a mintegy 25 megawatt kapacitású gödöllői hőpiac kiszolgálásához az előzetes számítások alapján településünk főváros felé eső peremén két hőtermelő egységet (négy termelő- és két visszapumpáló kúttal) kell létesíteni, ami 4 milliárd forint körüli beruházási összeget igényel. Amennyiben a várakozások valóra válnak, a városi távfűtés energiaforrása teljes egészében kiváltható lesz geotermikus energiával. Mi több, megfelelő vízhozam esetén villamos energia termelése is felmerülhet.

Úgy tűnik azonban, hogy időközben alábbhagyott az optimizmus. Nagy Ildikó, a PannErgy kommunikációs munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy – főként a részvényesek érdekeit figyelembe véve – egyelőre idő előttinek tartja a konkrétumok nyilvánosságra hozatalát. Annyit viszont elárult, hogy bonyolult helyzettel állnak szemben a munkások, de a fúrás halad. A folyamat eredményességét és időtartamát jelentősen befolyásolják a több mint két és fél kilométeres mélységben rejlő geológiai viszonyok.

A társaság képviselője részéről tett talányos nyilatkozatnak egyes hírek szerint az lehet az oka, hogy a fúrásokkal közel 2,7 kilométeres mélységben elakadtak. Állítólag további mérések szükségesek, amik kideríthetik, jó helyen kutakodnak-e a fúrófejekkel. A bizonytalanságot némiképp alátámasztja, hogy a gödöllői képviselőtestület tagjai az április 21-i tanácskozást követően kilátogattak volna a helyszínre. A vizitet azonban két hónappal elhalasztották.




Április 26-án a PannErgy Nyrt. az alábbi közleményt adta ki:
A PannErgy Nyrt. ezúton tájékoztatja a tőkepiac szereplőit, hogy a gödöllői fúrás munkálatai során a fúrófej 2.130 méteres mélységben elérte a vízadó triász korú mészkő réteget. A fúrás további folytatásához szakértők egybehangzó véleménye szerint addicionális szeizmikus mérésekre van szükség, hogy mind a legoptimálisabb repedésrendszert, mind a kútpár másik tagjának megfelelő helyét meghatározzák.

A gödöllői térség geológiai jellemzői komplexebbek, mint azt az előzetes kutatások alapján feltételezni lehetett, ezért van szükség kiegészítő vizsgálatokra. A méréseket és annak kiértékelését igyekszünk a lehető legrövidebb idő alatt elvégezni, ami számításaink szerint legalább két hónapot vesz igénybe. Amint megvannak a pontosított geológiai információk, a fúrás azonnal tovább folytatódik, a fúróberendezés ezért ez idő alatt a gödöllői helyszínen marad.

A fúrás rendkívül összetett, nagy precizitást és körültekintést igénylő munka, amelynek során partnereinkkel együtt szorosan kontrolláljuk a folyamatokat. A fúrásoknál alkalmazott módszerekben és eljárásokban a szakmérnöki szempontokat tekintjük mérvadónak, ezért a prioritásokat is így határoztuk meg. Az alkalmazott eljárásokról és azok ütemezéséről közösen döntünk a szakmérnökökkel, akiknek tudásában, tapasztalatában megbízunk.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online