Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gémesi György új autóba ülhet

2011-04-21 11:12:43

A gödöllői képviselők ma reggel szembesülhettek a település elmúlt évi költségvetésének teljesítési mutatóval. A zárszámadásról szóló voksolásnál a városatyák 13 igen szavazattal és egy tartózkodással támogatták a szakemberek által elkészített, könyvvizsgálói hitelesítéssel ellátott előterjesztést.

Kettőezer-tízben a gödöllői önkormányzat auditált költségvetési bevétele 11.124.696.000 forintban realizálódott, miközben a kiadások éves szinten 9.355.851.000 forintos nagyságrendre rúgtak. A 2010. december 31-én rögzített adatok alapján Gödöllő vagyona közel 37,9 milliárd forint, amiből az önkormányzati vagyon mintegy 31,2 milliárd forintot tesz ki.

Elképzelhető, hogy a jövőben másként lesz, de tavaly még kedvezően érintette a települési büdzsé forrásoldalát, hogy az önkormányzat sajátos bevételei között számottevőnek nevezhető helyi adóbevételek (építményadó, telekadó, iparűzési adó) valamelyest felülmúlták az előzetes várakozást. Ezen a jogcímen csaknem 2,8 milliárd forint folyt be a közkasszába, úgy, hogy az összegen belül az iparűzési adó aránya közel 80 százalékos volt. A központi költségvetés által biztosított támogatások kevéssel több mint 2,2 milliárd forinttal segítették a gödöllői törekvések megvalósítását, míg a felhalmozási és tőke jellegű bevételek megközelítették a 272 millió forintos mértéket.

A kiadási tételeket végigtekintve, megállapítható, hogy a város működtetése tavaly 9 milliárd forintba került. Ebből a járulékokkal együtt számolt személyi juttatások alulról súrolták a 3,8 milliárd forintot. Dologi kiadásokra közel 1,8 milliárd forint jutott.  A beruházási, fejlesztési és felújítás célokra, azaz, felhalmozásra elköltött összeg nem sokkal maradt el a 2,2 milliárd forintos szinttől.

A zárszámadáskor az is kiderült, hogy az elmúlt évben kevéssel több mint 2 milliárd forintos nagyságrendű pénzmaradvány képződött Gödöllőn, aminek 41,5 százaléka (834,5 millió forint) kötelezettséggel terhelt. A bankszámlán rendelkezésre álló maradványból 1,44 milliárd forintot tervesítettek a város idei költségvetésben.

Polgármesteri autócsere három év után
A polgármesteri hivatal szabad pénzmaradványa 120,7 millió forintra redukálódik azok után, hogy 7 millió forintot kívánnak fordítani a balatonlellei üdülő házainak tetőfelújítására, 19,1 millió forintot a temető-kerítés bejárattól balra eső részének és az urnafalak körüli sétányok újjáépítésére, illetve legfeljebb 10 millió forintot két gépkocsi cseréjére. Ez utóbbi tranzakciót úgy tervezik, hogy a tíz éves Volkswagen Bora-t kereskedő értékesíti, míg a három éve vásárolt és közel 100 ezer kilométert futott polgármesteri Golfot (képen) térítés nélkül átadják használatra a Művészetek Házának.

Az már évekkel ezelőtt is vitatott kérdés volt, hogy Gödöllő első embere kizárólag a város érdekében használja-e a közpénzből beszerzett és fenntartott gépkocsit. Erre valószínű, soha nem születik egyértelmű válasz. Az azonban a három év alatt megtett 100 ezer kilométerből könnyen kiszámítható, hogy évente, átlagosan mintegy 550 alkalommal lehet megjárni oda-vissza a Gödöllő és Budapest közötti távolságot.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online