Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Munkavállalók lakják az Erzsébet-szállodát

2011-04-20 15:16:48

A vendégkör összetétele nagy hatással van a 2008 márciusa óta működő Erzsébet királyné Szálloda kihasználtságára. Ezt Varga Zsolt, a létesítményt működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója mondta a GKRTE április 13-i közgyűlésén.

A Gödöllő főterén fellelhető háromcsillagos szálloda nem egy napjainkban divatos, ezáltal sokkal inkább keresett wellness-szálló, vendégkörét főként a városban és a környező településeken lévő cégek munkavállalói alkotják – tudtuk meg Varga Zsolttól.

Ami a bő három esztendővel ezelőtt átadott hotel kapacitásának átlagos kihasználtságát illeti, a nyitás évében ez a mutató 28 százalék volt. Egy évvel később, 2009-ben a ráta stagnált, ám ez – az áremeléseknek köszönhetően – mégis bevétel-növekedést eredményezett. Az elmúlt évben valamelyest kedvezőbbre fordult a helyzet: az Erzsébet-szálloda kihasználtsága csaknem 9 százalékkal bővült, vagyis, megközelítette a 37 százalékot.

Szezonalitását tekintve a gödöllői hotel némiképp eltér az ilyen típusú idegenforgalmi objektumok esetében általában megszokottól. Mivel főként munkavállalók lakják, kihasználtsága a nyári időszakban, a hosszú hétvégék idején, valamint a nagyobb ünnepek alatt alacsonyabb. Hogy ez megváltoztatható-e, egyelőre igencsak bizonytalan. Ötletek ugyan akadnak (például: halszépítészet masszőrrel, kulturális programok), de az épület jellege, hasznosítható területének szűkössége jócskán behatárolja az újdonságteremtési lehetőségeket. Marad tehát a tiszta szoba, a kedvesség és a nyugalom, amivel azért mindig becsábíthatók a vendégek.

Varga Zsolt elismerte, hogy a magyar uniós elnökség gödöllői eseményei kapcsán előzetesen nagyobb nyüzsgésre és forgalomra számított. Reményei azonban nem váltak valóra. Közvetlenül az uniós elnökségi rendezvények gyakorlatilag egyetlen vendéget sem hoztak, mindössze a város által szervezett Régiók Bizottsága ülés idején duzzadt fel a szállodalakók létszáma. Az idei márciushoz hasonló, 50 százalék fölötti kihasználtság a tavalyi és a tavalyelőtti Forma 1-es futam napjaiban volt tapasztalható a gödöllői Erzsébet királyné Szállodában.

A jövővel kapcsolatosan az ügyvezető megjegyezte, bízik abban, hogy az uniós elnökséggel összefüggő hírverések Gödöllőre, azon belül pedig a város idegenforgalmára is kedvezően hatnak majd. Varga úgy fogalmazott: a kastély lovardájában kialakított konferenciaterem egy olyan adottság, aminek az EU-s tárgyalások után is lehet komoly hozadéka. A delegációk tagjainak Gödöllőn történő elszállásolása esetén a belvárosi hotelre vonatkozóan is.

Aggasztó adatok
Varga Zsolt szavai hallatán cseppet sem meglepő, hogy a szecessziós stílusú, műemléki védettségű épület felújításában beruházóként aposztrofálható Öresund Holding Kft. által a szálloda üzemeltetésére létrehozott a G-Magistratus Zrt-t (amelynek a cégadatok szerint 2009 februárja óta egyedüli részvényese településünk önkormányzata, méghozzá közel 1,6 milliárd forinttal) 2008-ban csaknem 53 millió forintos, 2009-ben pedig 74,6 millió forintos veszteséggel rukkolt elő.

A tavalyi mutatók még nem ismeretek, annyi azonban a város idei költségvetési előirányzataiból kiszámítható, hogy 2011-re a helyi büdzsét várhatóan 48,7 millió forintos anyagi helytállással terheli meg a hotelügylet. Egyelőre úgy állnak a dolgok, hogy szakértőket bíztak meg a cég átvilágításával, és a pénzügyi röntgen után talán tisztázódnak a gödöllői közkasszára háruló kötelezettségek.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online