Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Másfél milliárdos hiánypótlás

2011-02-03 12:53:39

A 2011-es gödöllői költségvetés elfogadása előtt lezajlott 83 perces vita ellenére, egy percig sem volt kérdéses a város idei gazdálkodását meghatározó előirányzat-halmaz rendeletté válása február 3-án. A helyi önkormányzatban 11 fővel döntő túlsúlyban lévő lokálpatrióta klubos városatyák, valamint a Jobbik képviselőasszonyának igen szavazata ugyanis jócskán elnyomta a két főből álló Fidesz-frakció nemleges voksát és az egy szem MSZP-s döntéshozó tartózkodásban megnyilvánuló akaratát.

Tömören összefoglalva: Gödöllő idei költségvetése a tavalyelőtt megkezdett, az elmúlt évben folytatott, és az egyelőre nem bővülő gazdálkodási mozgástérhez igazodó előirányzat-tervezési folyamat újabb fejezete. Ebből következik, hogy a kiadási oldalon főként a megtakarítást eredményező intézkedésekre, illetve az esetleges belső tartalékok ésszerű átcsoportosítására helyeződik a hangsúly. Az önkormányzatra rótt kötelező feladatok biztonságos ellátását és a helyi közintézmények megfelelő színvonalú működtetését pedig főként a bevételi forrásokat tápláló díjak költségelvű és inflációkövető mértéke szolgálhatja.

1,4 milliárd jut az uniós támogatással megkezdett projektek befejezésére
Csodákra ebben az évben sem lehet számítani, azonban kiemelt célként kezelhető a városi egészség- és sportnevelési program indítása szeptembertől (5,5 millió forint). Prioritást élveznek továbbá a Barokk Év eseményei (12,9 millió forint), a Múzeum Monográfia második kötete kiadásának terve (4,7 millió forint), valamint az EU-elnökségből a városra háruló többletfeladatok vállalása is (25 millió forintos városi marketing-keretből). Fejlesztési vonalon az uniós támogatással megkezdett 8 projekt befejezése (1,409 milliárd forint), az újjáépítésre szánt Hajós iskola terveinek elkészítése (5 millió forint), illetőleg a Petőfi- és az Erkel iskolák tornacsarnokkal való bővítésének előkészítése (1,25-1,25 millió forint) áll a középpontban.

Közelíti a másfél milliárd forintot az idei hiány
Kalkulált főösszegét tekintve, a hulladékgazdálkodási társulás közel 1,665 milliárd forintos tételét leszámítva, ebben az évben 8,989 milliárd forinttal gazdálkodhat Gödöllő, azonban a tervezett bevételi előirányzat (7,555 milliárd forint) mintegy 1,434 milliárd forinttal alulmúlja a kiadásokra szánt pénzt. A hiány belső finanszírozására kevéssel több, mint 1,131 milliárd forintot terveznek bevonni az előző évi pénzmaradványból, míg a fennmaradó hiánypótló összeg (303 millió forint) felhalmozási célú pénzügyi műveleten alapuló külső forrásból eredhet. Ezen kívül a 280,7 millió forintos felhalmozási céltartalék felhasználása is szóba jöhet.

Több adóbevétellel, de kevesebb állami forrással lehet számolni
Bevételi oldalon továbbra is meghatározó a helyi adókból remélt 2,585 milliárd forintos összeg, és nem elhanyagolható az önkormányzatnak járó központi támogatások 1,987 milliárd forintos – a tavalyit előreláthatólag csaknem 35 millió forinttal meghaladó – nagyságrendje sem. Ez utóbbi adat azonban kissé megtévesztő, hiszen a jövedelem különbség mérséklését is kalkulálva, a gödöllői költségvetés 2011-ben közel 48,3 millió forinttal kevesebb állami forrásra számíthat, mint 2010-ben.
A kiadások döntő részét, közel 6,38 milliárd forintot a működés emészti fel, amiből személyi juttatásokra és az ezekkel összefüggő járulékokra csaknem 3,69 milliárd forintot különítettek el Gödöllő idei büdzséjében.

Csaknem 731 millió forintot élhetnek fel az önkormányzati társaságok
Az önkormányzati alapítású nonprofit közhasznú kft-k közül a VÜSZI 423.624.000 forintos, a Kalória 230.921.000 forintos, míg a Művészetek Háza Gödöllő 76.180.000 forintos közpénz-dotációt élvez 2011-ben.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online